Lappföld

Szexuális bűncselekmények Lappföldön


A norvég rendőrség 151 áldozatról számolt be, akik között gyerekek is vannak.

A lappföldi Tysfjordon már 1953-ban megtörtént az első eset, amiről a hatóságok tudomást szereztek. A legutóbbi rendőrségi jelentés szerint a 82 áldozat kora 4 és 75 év közé tehető. Az összesen 92 gyanúsított között olyanok is vannak, aki egyben sértettek is, mivel korábban ők is zaklatás, molesztálás áldozatai voltak.

A nyomozás azután kezdődött, miután tavaly Verdens Gang nevű újság 11 áldozat vallomását közölte, akik között nők és férfiak egyaránt voltak. Két embert el is ítéltek, őket összesen tíz szexuális bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek a bíróság.

Több mint száz esetben elévülés miatt ejteni kellett az ügyet, de így is van 43 sértett, akik esetében az elkövetők bíróság elé állhatnak. Az érintettek 70 százaléka a számi közösség tagjai. Tone Vangen rendőrtiszt egy sajtótájékoztató keretein belül elmondta, nincs okuk feltétezni, hogy vallási, vagy etnikai hovatartozás bármilyen szerepet játszott volna a bűncselekmény-sorozatban. A rendőrség szerint a közösség zárt életformája is közrejátszott az ügy felderítésének megnehezítésében.

Lars Magne Andreassen, a tysfjordi számi kulturális központ vezetője elmondta, a hosszú ideig lappangó bűncselekmények tragikusak, ám büszkeségre ad okot, hogy a közösség elég bátor volt ahhoz, hogy megtörje a hallgatást.

Pete Tamás

(thelocal.no)
Fotó: Tore Meek / AFP

Hozzászólások